Het Schaarsbergenpad is voor mij een van de mooiste klompenpaden. Tijdens deze wandeling over Landgoed Warnsborn en de Vijverberg is zo veel te zien, dat ik met pijn in het hart verschillende mooie foto’s aan de overzichtelijkheid moest opofferen. Het is echt een aaneenschakeling van mooie vergezichten, prachtige doorkijkjes, sprengen die tussen de heuvels slingeren, heidevelden en mooie bossen. Kortom, deze route is genieten met een grote G!
Alvast veel wandelplezier gewenst!
Kaart met download
Interessante Punten
1. Mooi vergezicht
2. Vijver op de Vijverberg
De Vijverberg doet zijn naam eer aan: dankzij de toevoer van sprengenwater door de Beek Op De Vijverberg, is er een hele rij opeenvolgende vijvers en watervalletjes aangelegd.
3. Wat een plaatje!
De herders die hun kudde over deze schappsdrift naar de heidevelden brachten boften toch maar met zo’n uitzicht. Hoewel… Zouden ze in die tijd wel oog hebben gehad voor mooie vergezichten? Want het bestaan bestond destijds vooral uit lang en hard werken, afgewisseld met korte nachtrusten.
4. Kleine Kweek
Ik ben altijd benieuwd naar de herkomst van namen. Namen zoals “Kleine Kweek” bijvoorbeeld. Dat “Kleine” is makkelijk te verklaren: er stond hier in de buurt ook een “Grote Kweek”. Dat was een boerderij.
En het woord “Kweek”? Tja, wie het weet mag het zeggen. Ik heb in ieder geval zonder succes het web afgespeurd. Toch doe ik een voorzichtige poging: wellicht heeft het te maken met de pijp-, snuif- en pruimtabak die hier tot de jaren 50 van de vorige eeuw werd “gekweekt”.
5. Eerste slachtoffer luchtvaart
Veel beroemdheden hebben iets bijzonders gepresteerd. Maar sommigen hebben eeuwige roem vergaard door iets wat ze niet presteerden. Bijvoorbeeld met hun kist in de lucht blijven. Het overkwam Clement van Maasdijk die in 1910 als eerste Nederlander verongelukte door een vliegtuigcrash.
6. Spreng bij Groot Warnsborn
Dit is een van de sprengen in dit gebied die een vijver bij Groot Warnsborn van water voorziet. Een interessant weetje: In de vijvers van Warnsborn leeft de laatste populatie van onze inheemse rivierkreeft. Er is een speciaal kweekprogramma opgezet. De verwachting is, dat er daardoor in de toekomst ook kreeften in de andere vijvers op het landgoed kunnen worden uitgezet.
Een jaar of 70 geleden was de inheemse rivierkreeft nog een algemene soort. Maar door toedoen van exotisch invasieve kreeftsoorten zijn ze nu een rode soort geworden. Die exoten dragen namelijk een schimmel met zich mee waar ze zelf ongevoelig voor zijn, maar waar onze inheemse soort aan doodgaat.
7. Oranjerie Groot Warnsborn
De Oranjerie van Groot Warnsborn is van oudsher een winteronderkomen voor vorstgevoelige exotische planten, zoals sinaasappel- en citroenboompjes. Zodra het weer het toelaat worden ze dan weer buiten neergezet.
Vroeger was zo’n oranjerie met zijn bijzondere “ver weg planten” een statussymbool van de gegoede buitenlui, die zo lieten zien dat ze wat te besteden hadden.
8. IJskelder Groot Warnsborn
Hier ziet u de deur van een koel/vriescombinatie uit het stroomloze tijdperk. In de in 1830 gebouwde kelder werd in de winter uitgehakt ijs uit de vijvers opgeslagen als koeling voor diverse levensmiddelen.
Deze ijskelder heeft drie met deuren afgesloten koelruimtes.
9. Sprengkop
Tijdens het Schaarsbergenpad wandelt u door een sprookjesachtig landschap van heuvels, dalen en… sprengen. Deze sprengen zijn smalle, gegraven beekjes die gevoed worden door het water dat in de sprengkoppen omhoog borrelt.
Op de foto ziet u op de voorgrond zo’n maanvormige sprengkop. Door opwaartse druk wordt het water in dit deel van de Veluwevallei omhooggestuwd. Wanneer dan gegraven wordt tot dit grondwater, dan zal het via de sprengkop gaan stromen.
Ik heb eens gelezen dat het water dat nu uit zo’n sprengkop stroomt, zo’n 100 jaar terug als regen op dit gebied is neergekomen. Voordat een regendruppel dus weer bovengronds komt, heeft hij een lange ondergrondse reis gemaakt.
TIP
Heeft u genoten van het heuvelachtige Schaarsbergenpad? Dan is de volgende route zeker ook het lopen waard:
GPS-wandelroute Sallandse Heuvelrug, Haarlerberg – Noetselerberg (12 km)
Uw reactie wordt gewaardeerd